Pietre la Rinichi: Simptome, Poze, Tratament, Ceaiuri

pietre la rinichi poze

Rinichii sunt utili organismului pentru ca acestia filtreaza toxinele din sange. Se intampla uneori ca sarurile, dar si alte minerale din urina sa se adune si sa formeze pietre la rinichi. Acestea variaza de la marimea unui cristal de zahar, iar in unele cazuri pot ajunge chiar la marimea unei mingi de ping-pong.

Atunci cand nu provoaca nici un fel de blocaj, aceste pietre sunt rareori observate. Pietrele la rinichi sunt cunoscute pentru faptul ca provoaca dureri intense, iar daca se desprind, ajung la vezica urinara, conductele ingustandu-se.

Cauzele aparitiei pietrelor la rinichi

piatra rinichi

Numeroasele produse pe care le consumam azi sunt bogate in proteine si grasimi, iar aportul scazut de carbohidrati duce la niste schimbari in urina. Creste astfel riscul dezvoltarii pietrelor la rinichi. O alta cauza destul de comuna a acestei probleme o consta consumul insuficient de apa sau de lichide in general.

De asemenea, daca nu faceti exercitii fizice prea des sau dimpotriva, obisnuiti sa exagerati cu aceste exercitii fizice, veti constata ca sansele de a face pietre la rinichi vor fi mult mai mari.

Obezitatea este si ea un motiv pentru care pietrele la rinichi se pot forma. In acelasi timp, consumul de alimente cu prea mult zahar sau sare pot si ele provoca aparitia pietrelor la rinichi.

Simptome pietre la rinichi

Aceste pietre se blocheaza in rinichi, iar mai apoi ajung in ureter, adica tubul care porneste din rinichi si se opreste in vezica. Pietrele pot provoca durere aici pentru ca ureterul este ingust. Se formeaza o infectie care prezinta mai multe simptome.

In primul rand, o durere persistenta in partea inferioara a spatelui, durere ce poate fi resimtita in zona inghinala. Neliniste si incapacitate de a sta intins, precum si o stare de rau. Un alt semn al acestor pietre este sangele in urina, dar si o durere in timpul urinarii.

Printre simptome se mai numara si infectia rinichilor, iar pe langa aceste simptomese mai afla si febra, oboseala, diareea, frisoanele, dar si urina urat mirositoare.

Diagnosticarea pietrelor la rinichi

Inainte de a face o vizita la medic, va trebui sa va pregatiti sa puneti la dispozitia acestuia cat mai multe informatii cu privire la starea voastra de sanatate, dar si la simptomele pe care le resimtiti, astfel incat medicul sa va stabileasca un tratament cat mai bun.

Aceste lucruri ii vor oferi medicului o perspectiva mult mai larga, iar acesta va diagnostica mult mai usor afectiunile de care suferiti. Notati toate simptomele de care suferiti si punetile la dispozitia medicului, chiar si pe cele care nu par sa aiba legatura neaparat cu rinichii.

pietre la rinichi

Va mai puteti interesa si daca in familia voastra este vreunul din parinti sau frati care sa fi suferit de aceasta problema. Mai puteti face si o lista cu medicamentele pe care le-ati luat in decursul ultimului an.

Litaza renala este asociata cu anumite tipuri de medicatie. Nu in ultimul rand, este foarte important sa raspundeti mereu la toate intrebarile puse de medic, inclusiv la cele care fac referire la stilul vostru de viata.

Tratament naturist si medicamentos pentru pietre la rinichi

Multe pietre la rinichi au o dimensiune sub 4 mm, de aceea ele pot fi eliminate prin urina. Este recomandat sa folositi un recipient pentru a observa cand piatra respectiva a fost eliminata. Pietrele la rinichi pot fi tratate chiar si acasa, prin medicamentatia stabilita cu medicul.

Daca piatra a trecut prin ureter si va provoaca dureri severe, exista posibilitatea sa fie nevoie sa va internati, mai ales in cazul in care aveti un singur rinichi functional, sunteti insarcinata, aveti peste 60 de ani, aveti stari de voma sau simptomele nu se imbunatatesc dupa consumul de medicamente.

Daca nu veti putea elimina pietrele natural, este nevoie sa optati pentru o alta metoda precum litotripsia extracorporeala cu unda de soc. Aceasta este o metoda destul de comuna prin care se pot elimina pietrele respective.

piatra la rinichi simptome

Aceasta metoda presupune utilizarea ultrasunetelor pentru a localiza piatra respectiva. Unddele de soc sunt transmise catre piatra, pentru a o sparge in bucati mai mici si apoi pentru a o elimina.

Se mai poate folosi uretroscopia, aceasta metoda implicand introducerea unui uretroscop prin uretra, acesta ajungand pana la locul in care se afla blocata piatra. Chirurgul poate indeparta piatra respectiva. O alta metoda folosita este nefrolitotomia percutanta, in acest caz realizandu-se o incizie in spate, iar un nefroscop este introdus pana la rinichi.

Piatra este scoasa in acest fel. Operatia deschisa este si ea o solutie, dar in prezent aceasta interventie chirurgicala este extrem de rara, doar in cazurile speciale.

Tratament Naturist

Trebuie sa solicitati sfatul unui medic curant inainte de a incepe sa va orientati catre un tratament naturist. Cea mai indicata metoda pentru stimularea eliminarii calculilor renali mici este printr-un consum sporit de lichide. Daca piatra este mai mica de 5 mm, in 90% din sanse ea poate fi expulzata fara alte interventii.

Un tratament naturist cunoscut este otetul de mere si mierea. Otetul de mere are o influenta activa asurpa circulatiei apei in corp, el drenand celulele. In acelasi timp, acest otet intareste nervii si aspira tesutul conjunctiv, mentinandu-l moale. Otelul de mere contine si vitamine vitale precum A, B1, B2, B6, dar si C. El mai contine si vitamina E, aceasta vitamina fiind cunoscuta pentru faptul ca ea va oferi pielii un aspecte sanatos.

Mierea are efecte antibacteriene, ea prevenind eventualele infectii aparute ca urmare a zgarierii tractului urinar, atunci cand sunt eliminate pietrele.

Ceaiuri

Ceaiurile pot favoriza o mai buna dizolvare a sarurilor, precum si o eliminare mai rapida prin urina. Cresterea cantitatii de urina va spala caile urinare, ea mobilizand nisipul si calculii mici. Se poate orienta catre ceaiuri diuretice, precum ienuparul. Acesta poate fi preparat sub forma de infuzie.

Citeste si articolul: Ceaiuri pentru Rinichi

Un alt ceai indicat pentru a trece cu bine peste aceasta problema este cel din matase de porumb. Folositi ienuparul doar doua saptamani maxim, iar in cazul matasii de porumb, o puteti folosi pe termen lung.

Printre alte ceaiuri se mai numara cele de troscot, de urzica sau ceaiul de mesteacan. Nu uitati ca este important ca aceste ceaiuri sa fie consumate prrin rotatie si nu sa folositi aceeasi planta pentru o perioada lunga de timp.

Articolul precedentLipsa de Fier in Organism: Simptome, Cauze, Tratament Naturist
Articolul următor40+ Alimente Bogate in Fier
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here