Dieta Mediteraneana pe Zile – Slabeste cu Fructe de Mare si Ulei de Masline

dieta mediteraneana pe zile

Mancarea mediteraneana este ideala pentru persoanele care iubesc sanatatea, ea fiind excelenta pentru cele care doresc sa-si pastreze o sanatate de fier si sa se bucure la orice masa de niste preparate gustoase. Pe scurt, dieta mediteraneeana se bazeaza in special pe fructe si legume proaspete, fructe de mare, peste, dar si uleiul de masline.

Au inceput sa fie promovate peste tot in lume beneficiile pe care dieta mediteraneeana le ofera asupra sanatatii, iar in ziua de azi din ce in ce mai multe persoane isi doresc sa profite de beneficiile pe care aceasta dieta le ofera.

Principalele beneficii ale acestei diete

In primul rand, longevitatea este un beneficiu care ar trebui avut in vedere, media de varsta a persoanelor care consuma des alimentele caracteristice dietei mediteraneene este mai mare deoarece aceste persoane au o incidenta a bolilor cardiovasculare mult mai scazuta.

In acelasi timp, in cazul tarilor in care dieta mediteraneeana este cea mai frecvent intalnita, procentul de obezitate este unul foarte redus. Locuitorii insulei grecesti Creta sunt cei care au inventat acest tip de alimentatie.

Pe masura ce a trecut timpul, dieta mediteraneeana a inceput sa fie adoptata de toti locuitorii din jurula Marii Mediterane. O parte din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, sudul Frantei, Grecia si sudul Italiei se bucura de toate beneficiile pe care aceasta dieta le ofera.

Datorita produselor foarte light pe care le consuma, persoanele care prefera sa se orienteze catre dieta mediteraneeana sufera foarte rar de boli de inima si nu au problemele cauzate de colesterolul ridicat. In tarile in care alimentatia este bazata in special pe grasimile saturate, cum ar fi SUA, exista foarte  multe persoane care sufera de afectiuni cardiace.

Dieta Mediteraneana Piramida

Piramida alimentelor din dieta mediteraneana ne ajuta sa intelegem care sunt alimentele care ar trebui consumate cel mai des si pe care este important sa le evitam cat mai mult cu putinta.

dieta mediteraneana piramida

Astfel:

  • Painea, pastele orez din faina integrala pot fi consumate cat mai des.
  • Fructe, legume, fasole, alune sau nuci sunt recomandate de asemenea
  • Celebrul ulei de masline, asortat cu paste, paine prajita este foarte sanatos si recomandat
  • Iaurt, branzeturi si pestele nu trebuie sa lipseasca din aceasta dieta ca aceasta sa fie echilibrata
  • Alimente care mai sunt acceptate, dar totusi rar consumate in tarile din jurul Marii Mediterane: carne de pui si oua.
  • Printre cele ce ar trebui evitate sunt carnea rosie (vita, porc, etc.), zaharul si orice tip de dulciuri.

Cateva reguli importante

Tarile aflate in jurul Marii Mediterane au culturi diferite, dar si religii sau obiceiuri diferite, unele dintre ele avand si anumite restrictii alimentare. Peste tot insa se respecta unele reguli foarte importante care sunt caracteristice acestei diete deosebite.

Intotdeauna, predominant pe farfuriile persoanelor din aceste zone se gasesc legumele verzi, pastele asezonate cu ulei de masline, dar si fructele.

In Creta, carnea rosie se consuma rar, doar de cateva ori pe an. Consumul de peste este si el moderat, lasandu-se loc in special vegetalelor. In Insula Creta se consuma destul de rar oua, o treime din necesarul caloric provenind de la uleiul de masline, acesta fiind boigat in acizi grasi nesaturati.

O parte semnificativa a dietei mediteraneene o constituie cerealele, mierea, dar si branza. Un pahar cu vin intregeste mereu placerea de a manca, vinul avand si el numeroase proprietati benefice organismului. Produsele din grau integral sunt si ele apreciate de cretani.

Mirodeniile transforma orice masa

Un rol foarte important in dieta mediteraneeana o constau mirodieniile, acestea transformand orice fel de mancare. Busuiocul, cimbrul si oregano sunt doar cateva dintre mirodeniile care sunt cele mai apreciate de catre popoarele din jurul Marii Mediterane, acestea reusind sa imprime mancarurilor un gust deosebit.

Busuiocul este recunoscut pentru actiunea sa antibiotica si antimicrobiana, acesta avand si actiune antiseptica, diuretica si antitusiva. Actiunea antiinflamatoare este o alta caracteristica a busuiocului, el fiind ideal si datorita proprietatilor sale calmante asupra nervilor.

Cimbrul este apreciat pentru faptul ca da un tonus bun, el fiind un diuretic excelent si avand un efect curativ asupra organismului.

dieta mediteraneana mancareUn alt condiment foarte intalnit si des folosit in dieta mediteraneeana este oregano. Oregano este considerat a fi un simbol al fericirii la greci, el continand o multime de uleiuri volatile ce impiedica inmultirea numeroaselor bacterii. Oregano are un efect antioxidant, contine fibre, omega 3, fier si diverse vitamine K, A, C. El se foloseste si pentru tratarea diverselor probleme de sanatate.

Menta este folosita si ea destul de frecvent in diverse bauturi, aceasta imbunatatind digestia si calmand durerile de cap.

Lucruri de invatat de la aceasta dieta

Este bine ca la fiecare masa sa umplem platoul cu legume si fructe proaspete. Legumele si fructele au un numar mic de calorii si sunt bogate in multi nutrienti si antioxidanti. Atunci cand iesiti in oras pentru a manca, este bine sa alegeti salata si pestele in detrimentul branzei grase si a preparatelor cu multa smantana.

Un alt lucru pe care il puteti face pentru a integra dieta mediteraneeana in viata voastra de zi cu zi este sa va alegeti cu atentie painea, ideal fiind sa alegeti o paine din grau integral, cu cat mai putini aditivi.

Mancarea rafinata nu face decat sa creasca nivelul de zahar din sange, iar acest lucru nu face decat ca senzatia de foame sa apara mai rapid.

Nu uitati de uleiul de masline

Uleiul de masline este considerat a fi o alegere ideala pentru oricine, acest ulei ajutand creierul sa functioneze cat mai eficient. Pe langa acest ulei, semintele de in sunt si ele foarte indragite.

Acidul oleic, continut in uleiul de masline si in unele seminte are rol important in stimularea activitatii creierului. Uleiul de masline este important si in protejarea tubului digestiv, el luptand impotriva afectiunilor stomacului.

Principii dieta mediteraneana

Somonul este consumat frecvent in jurul Marii Mediteraneene, el fiind foarte gustos si satios. Acest peste este bogat si in acizi grasi Omega-3, acest acid scazand hipertensiunea si normalizand ritmurile cardiace crescute.

Persoanele care au o viata agitata trebuie sa consume somon, deoarece compusii sai amelioreaza starile de stres, dar si starile depresive. Omega-3 ajuta si in procesul de slabire, Omega-3 gasindu-se in diversi pesti cum ar fi macroul, tonul sau pastravul.

Daca se consuma zilnic un gram de ulei de peste, se reduce riscul mortalitatii cardiovasculare cu 30%.

Pestele se poate gati in diverse feluri, el fiind un aliment inedit pentru oricine si apreciat pentru numeroasele sale calitati benefice pe care le ofera organismului.

Pestele pe pat de salata este un preparat foarte usor de pregatit si tot ce veti avea nevoie pentru a realiza acest preparat fiind diverse legume, precum si condimente pentru a scoate mai bine in evidenta aroma deosebita a carnii de peste.

Pestele mai poate fi folosit in diverse supe, el fiind alegerea cea mai buna pentru un pranz gustos si sanatos in stil mediteraneean.

Asadar, dieta mediteraneana este mai mult decat o dieta de slabit, este un stil de viata sanatos, inspirata de viata longeviva si sanatoasa a oamenilor din tarile vecine Marii Mediteraneene.

Articolul precedentDieta cu Hrisca si Kefir – Dieta cu care a Slabit Adriana Antoni
Articolul următorDieta Dash Completa pe Zile – Carte, Beneficii, Alimente
Dr. Mihai Neagu, medic in nutritie promoveaza un stil de viata sanatos prin educatie nutritionala. Oricine poate pierde in greutate sau poate obtine rezultate sportive indiferent de sportul pe care-l practica. Secretul succesului consta in perseverenta si constanta in nutritie si miscare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here