Balonare Excesiva, Gaze si Stomac Umflat – Cauze si Tratament Naturist

senzatia de balonare si gaze tratament naturist

Deseori putem resimti o oarecare durere abdominala, o senzatie de disconfort care poate fi neplacuta, in mod special daca ne aflam la munca sau la scoala. Adeseori aceasta senzatie aduce dupa sine balonare si gaze. Evident, exista mai multe cauze care pot produce astfel de simptome, care difera de la caz la caz.

Datorita unor intolerante la anumite tipuri de mancaruri, consumarea in exces a anumitor mancaruri dar si altele, pot cauza o sumedenie de simptome care ne tulbura concentrarea si devin un inconvenient. Vom descoperi ce anume poate cauza aceasta senzatie neplacuta de balonare, de stomac umflat dar mai mult, vom descoperi si posibile remedii pentru a o trata.

Balonare, gaze intestinale si stomac umflat

Balonarea abdominala este frecvent raportata de barbati si femei de toate varstele. Umflarea apare la aproape toti pacientii cu sindrom de intestin iritabil si apare si la pacientii cu alte tulburari functionale sau organice. Umflarea este frecvent deranjanta pentru pacienti si frustranta pentru medici, deoarece tratamentele eficace sunt limitate si nu au o rata universala de succes.

Cu toate ca termenii balonare si distensie abdominala sunt deseori folositi interschimbabil, aceste simptome implica diferite procese patofiziologice, ambele inca nu sunt complet intelese.

gaze stomac umflat cauze

Balonare cauze

Cauzele balonarii pot fi numeroase, in principal putem identifica unele ca fiind mai frecvente:

  1. Mancarea portiilor foarte mari este probabil cauza celor mai multe cazuri de balonare. Consumand portii mai mici, in general ajuta in stoparea senzatiei de stomac prea plin si balonare.
  2. Consumul de mancaruri bogate in grasimi (fast food) poate avea ca si efect balonarea, deoarece grasimile se digera mai greu. Astfel, stomacul va fi plin pentru o perioada mai lunga de timp. Pentru evitarea balonarii este recomandata limitarea cantitatilor de grasimi consumate.
  3. Mancatul prea rapid creste riscul de balonare dupa o masa. Remediul este simplu, sa mancam mai incet. Ca senzatia de satietate sa ajunga creier pot trece pana la 20 de minute, astfel, mestecand mai mult si crescand timpul alocat fiecarei mese, prevenim si mancatul in exces dar si balonarea.
  4. Printre altele, putem enumera si mestecatul gumei, bautul prin pai, consumarea bauturilor acidulate ca fiind cauze ale balonarii cu gaze. Aceste activitati conduc la inghitirea unor cantitati mai ridicate de aer, ceea ce poate conduce la senzatia de balonare si flatulenta.

Pe langa aceste cauze frecvente, exista si posibilitatea de a suferi de o anumita intoleranta. Printre cele mai cunoscute sunt intoleranta la lactoza, sau la gluten, prin care flora sistemului digestiv, are probleme in digerarea zaharului din lapte sau a glutenului.

Cauzele balonarii excesive (pe perioada lungi si regulate de timp)

In cazul in care va confruntati adesea cu balonarea excesiva si aceasta tinde sa reapara sunt recomandate unele schimbari in dieta zilnica. Evitati mancarurile care produc balonare va ajuta in acest proces. Cele mai familiare sunt:

Alimente care produc balonare

  1. Fasolea sau lintea. Ambele contin zaharuri indigestibile numite oligozaharide. Aceste zaharuri trebuie sa fie descompuse de catre bacteriile din intestine, ceea ce duce la un nivel mai mare de flatulenta.
  2. Fructele si legumele precum: varza de Bruxelles, varza, conopida, morcovii, prunele, caisele contin zaharuri si amidonuri care provoaca gaze si balonare. Incercand sa reducem sau sa eliminam acestea pentru cateva saptamani, vom putea descoperi mai usor cauzele balonarii frecvente sau de lunga durata.
  3. Indulcitorii artificiali pot provoca flatulenta sau chiar tulburari digestive, deoarece substantele precum sorbitolul, nu pot fi digerate. Fructoza, un zahar natural adaugat in compozitia multor alimente procesate, este dificil de digerat pentru multi dintre noi, astfel pentru a evita balonarea, eliminarea sau reducerea acestora este recomandata.
  4. Cerealele integrale, recomandate pentru numeroasele lor beneficii pentru sanatate, uneori pot provoca la randul lor senzatia de stomac umflat, balonare si gaze. Unul dintre motivele pentru care acestea sunt recomandate este datorita continutului ridicat de fibre pe care il contin. Fibrele insa, sunt un carbohidrat indigestibil, iar cresterea cantitatii lor in exces poate provoca gaze, balonare sau chiar constipatie. Nutritionistii recomanda cresterea treptata a cantitatii de fibre din dieta noastra, iar pe langa aceasta, consumul de lichide, deoarece ajuta fibrele sa treaca prin sistemul digestiv.

balonare gaze stomac umflat

Alimente care ajuta impotriva balonarii

Exista numeroase alimente care, introduse in dieta noastra, vor combate starile de balonare. Cele mai eficiente sunt:

  • Zeama de lamaie si apa: Hidratarea ajuta la eliminarea excesului de sodiu din corp si zeama de lamaie calmeaza sistemul digestiv
  • Alimentele bogate in fibre (cereale integrale, lintea, fasolea, orezul brun si fructele): Acestea vor sustine sistemul digestiv si sunt o alternativa sanatoasa la faina alba si zaharuri simple.
  • Iaurturi probiotice: Sunt pline de bacterii care promoveaza un sistem digestiv sanatos si vor ajuta impotriva constipatiei, sansele de balonare vor fi de asemenea reduse.
  • Ciocolata neagra (70%+ cacao): Este plina de fibre si polifenoli care ajuta la pastrarea unui aspect placut si subtire al taliei, insa nu trebuie sa consumam mai mult de 1-2 patratele pe zi.

Tratament rapid balonare si prevenirea acesteia

Putem trage concluzia ca, prin consumarea unor cantitati mai mici de mancare la o masa, mancatul mai lent si evitarea mancarurilor procesate este posibil sa prevenim aceste senzatii de balonare. Daca aceasta este in continuara prezenta, chiar si dupa urmarea acestor pasi, putem incepe sa eliminam unele lucruri din dieta, pentru a vedea daca se amelioreaza.

Eliminand sucurile carbogazoase sau dietetice, fasolea sau lintea, unele legume, vom putea mai usor observa care este cauza. Chiar si fumatul poate avea efecte negative asupra digestiei si unele studii arata ca poate fi cauza balonarii pentru multe persoane.

alimente impotriva balonarii si gazelor

Tratament naturist pentru balonare

Natura ne ofera cateva remedii pentru senzatia de balonare. In cele ce urmeaza, vom descoperi cateva optiuni care pot ajuta in combaterea senzatiei neplacute de balonare si a gazelor.

  • Menta salbatica, este o planta medicinala aromata erbacee, iar uleiul de menta salbatica este benefic pentru digestie, inclusiv pentru reducerea flatulentei sau a durerilor abdominale. De asemenea, este recomandat si consumul ceaiului de menta.
  • Ghimbirul, de asemenea, este un remediu natural pentru foarte multe tulburari digestive si este folosit de sute de ani pentru efectele benefice pe care le are asupra digestiei.
  • Scortisoara are si ea numeroase beneficii medicale si poate ajuta la trecerea gazelor si a altor tulburari digestive. Se poate adauga un betisor de scortisoara la ceaiul de dimineata.
  • Nu in ultimul rand enumeram si otetul de mere. Consumand o lingura de otet, diluata intr-o cana de apa calduta, inainte cu 20 de minute de o masa copioasa, poate preveni senzatia de balonare si flatulenta.

Ceai pentru balonare si gaze

Ceaiul de ghimbir si ceaiul de curcuma, dar si combinatia dintre aceste doua ceaiuri este excelenta a trata simptomele, deoarece curcuma are proprietati anti-inflamatoare. Un studiu demonstreaza ca pentru 87% din pacientii care sufereau de dureri abdominale si indigeste, curcuma a ajutat in ameliorarea acestor senzatii neplacute. Ceaiul de ghimbir ajuta impotriva starilor de balonare, arsuri la stomac si greata.

Ceaiul de musetel prezinta multe beneficii pentru sanatatea noastra, inclusiv impotriva balonarii. Avand proprietati anti-inflamatoare, ceaiul de musetel calmeaza si mintea si corpul, ajutand procesul de digestie. Consumul acestuia de trei ori pe zi este in special recomandat celor care sufera simptome mai pronuntate de balonare sau dureri de stomac.

Remedii balonare excesiva

Daca ne lovim des de o balonare excesiva, acompaniata de flatulenta, iata cateva remedii care pot combate aceste tulburari.

Corectarea obiceiurilor alimentare, precum renuntarea la bauturile carbogazoase (inclusiv apa minerala), renuntarea la mestecatul gumelor, renuntarea la sucurile naturale (in special cele de mere sau pere) si adoptarea unei diete echilibrate. Toate acestea vor ajuta la disparitia senzatiilor neplacute.

Instaurati-va obiceiul de a face cativa pasi, o plimbare scurta, imediat dupa mese. Acesta este un lucru putin cunoscut, care implementat in rutina zilnica, va avea un efect benefic observabil. Nu numai pentru un proces de digestie sanatos, dar si pentru santatea generala a organismului.

Ca oameni, suntem facuti pentru a ne misca, insa stilul de viata sedentar pe care multi dintre noi l-au adoptat, deseori contribuie la numeroase afectiuni sau tulburari precum cele la nivelul intestinelor.

Remedii constipatie si balonare

Constipatia si balonarea sunt afectiuni foarte des intalnite, in special in cazul femeilor, datorita faptului ca mancarea se misca mai incet prin tractul digestiv, insa nu este ceva de care trebuie sa ne rusinam.

Cele mai bune doua remedii contra constipatiei sunt adaugarea treptata de fibre in dieta noastra, acompaniata de adoptarea unui stil de viata mai putin sedentar.

Miscand corpul, si tractul digestiv va deveni mai putin lenes. Pentru adaugarea fibrelor in dieta, se poate opta pentru consumul de fructe intre mese (stafide, caise, prune) sau legume: fasole, morcovi si sparanghel. Este insa recomandata o crestere treptata a numarului de grame de fibre, pana ce acesta ajunge undeva la 20g – 35g pe zi.

remedii impotriva gazelor intestinale

Medicamente/pastile pentru balonare si gaze

In cazul in care ati inceput sa implementati deja sugestiile anterioare, neavand rezultatele dorite, exista si medicamente pentru balonare si gaze, disponibile in farmacii. Desi este optim sa ne reglam corpul intr-un mod natural (dieta si miscare), aceste pastile pot ajuta in acest proces.

Carbunele medicinal absoarbe substantele toxice cat si unii microbi, ceea ce ne poate ajuta in combaterea simptomelor digestive. Consumarea probioticelor va ajuta la stabilizarea florei stomacale si intestinale, ajutandu-le astfel in procesele de digestie.

Triferment contra balonarii

Trifermentul este unul din cele mai populare medicamente care sunt utilizate pentru tulburarile gastrointestinale. Acesta contine ca substanta activa pancreatina. La randul ei, pancreatina este alcatuita din enzime pancreatice, care sunt utile pentru acei patienti ai carora pancreasul nu face fata procesului de digeste (insuficienta pancreatica).

Deseori dupa o masa copioasa cu continut mare de grasimi, corpul poate avea nevoie de putin ajutor, iar trifermentul ajuta in digestia grasimilor, zaharurilor si a proteinelor, astfel fiind benefic in cazuri precum indigestii sau balonari.

Stari de greata si balonare

Starile de balonare sunt adeseori insotite de o stare generala de greata si chiar ameteala. In cele mai multe cazuri, aceste tulburari sunt o cauza a exceselor alimentare. Pe langa evitarea mancarurilor fast food in cantitati mari, a mancarurilor de-a caror sursa/provenienta nu suntem siguri sau a mancarurilor invechite/nepastrate corespunzator, putem sa luam si alte masuri preventive.

Consumarea otetului de mere sau a sucului de lamaie, diluate intr-o cana de apa, cu 20 de minute inainte de masa, vom contribui la detoxifiera ficatului si pregatirea enzimelor stomacale pentru procesul de digestie iminent.

Concluzie

Balonarea, senzatia de stomac umflat si excesul de gaze pot deveni un inconvenient in viata noastra de zi cu zi. Desi nu este ceva de ce trebuie sa ne rusinam, exista numeroase metode prin care putem reduce si preveni senzatiile neplacute. Astfel ne vom putea bucura mai mult de momentele petrecute alaturi de prieteni sau colegi.

Retineti ca este important sa acordam putina atentie dietei si miscarii. Nutritia si fitnessul sunt cele mai accesibile si mai eficiente unelte prin care ne putem mentine sanatosi, energetici si fericiti, fara a fi necesar sa pasim prea des intr-o farmacie. Este mult mai usor a preveni decat a trata, lucru valabil si in cazul constipatiei, balonarii sau a tulburarilor gastrointestinale.

Ai aflat informatii pretioase in acest articol? Spune-ne ce ai invatat mai jos in comentarii si da un share acestui articol, ne ajuta mult. 🙂

Articolul precedentCeai Rosu Rooibos: Beneficii, Slabire, Pret, Proprietati
Articolul următorCeai de Turmeric sau Ceai din Planta de Curcuma
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

4 COMENTARII

  1. Mă confrunt cu stări de balonare de mult timp..Poate chiar vreo 3 ani…Am urmat diverse tratamente..cu antibiotic si medicamente naturiste chiar si ceaiuri..orice as lua nu îmi trece..Am făcut analize si mi s-a gasit helycobacter. Încep să urmez cu un tratament de smochine in ulei extra virgin de măsline dimineata pe stomacul gol..tare sper să-mi treacă..mentionez ca nu beau acidulat absolut deloc.nici mese bogate si nici fast food…Am 29 de ani si deja sunt vreo 3 ani de astfel de stări…

    • Buna Andreea,

      Impotriva Helycobaterului lupta eficient mierea de Manuka 550. O gasesti aici: Vezi Aici produsul. Este ceva mai scumpa, dar doar aceasta ai sanse sa te scape de aceasta bacterie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here