Ce este estrogenul?
Estrogenii sunt hormoni sexuali sau foliculari, produsi de obicei de organele/glandele sexuale feminine, ovarele. Estrogenii fac parte din grupa hormonilor care sunt produsi intr-o proportie mai mica si de catre glanda suprarenala. Chiar si organul sexual masculin, testiculul, poate produce pe langa testosteron, cantitati mici de estrogeni.
Estrogenul prezent la femei si barbati
Estrogenul este un hormon sexual produs atat de femei cat si de barbati. Ambele sexe secreta estrogen in grandele suprarenale si in celulele de grasime raspandite in organism. Femeile elibereaza cantitati mai mari de estrogen decat barbatii, deoarece ii secreta inclusiv in ovare.
Estrogenul si ciclul menstrual
Estrogenul este cel mai important hormon versatil feminin, acesta apare incepand de la pubertate cand ovarele femeii incep sa secrete estrogen la fiecare ciclu menstrual.
La jumatatea perioadei ciclului mesntrual, nivelul de estrogen al oricarei femei creste brusc permitand eliberarea unui ovul, proces cunoscut sub denumirea de ovulatie. In restul lunii nivelul de estrogen creste si scade gradual.
Estrogenii actioneaza peste tot in organism, inclusiv in partile creierului responsabile de controlul emotiilor. Acestia semnaleaza maturitatea ovulatiei, activarea mucoasei uterine si deschiderea cervixului.
Functiile estrogenului
Estrogenul este un hormon care indeplineste mai multe functii in organismul unei femei de-a lungul vietii. Actiunile estrogenului sunt insa prea complexe pentru a fi intelese total de cercetatori la momentul actual.
Cea mai importanta functie a estrogenului se reflecta in perioada menstruatiei si in dezvoltarea femeilor din perioada adolescentei. Estrogenul influenteaza si capacitatea sangelui de a se inchega, capacitatea ficatului de a produce proteine si abilitatea organismului de a regla nivelul de colesterol si de a optimiza functiile creierului.
Datorita estrogenului, femeile au mai putin par, au pielea mai moale si mai stralucitoare. Tot estrogenul este responsabil pentru forma de para a corpului feminin, dupa cum are legatura si cu forma si marimea sanilor, dar si cu acumularea de grasime din zona fundului, soldurilor sau coapselor.
Estrogenul de asemenea ajuta la mentinerea sanatatii pielii, a vaselor de sange, a florei vaginale, a densitatii osoase. Nivelul de estrogen din organism poate influenta si simdromul premenstrual.
Schimbarea nivelului de estrogen
Adolescenta
De-a lungul vietii, nivelul de estrogen din corpul unei femei difera in functie de organism. In general cantitatea de estrogen creste in perioada de pubertate, cand se accentueaza caracterele sexuale feminine si apare ciclul menstrual, cresterea sanilor, se defineste timbrul vocii si celelalte caracteristici specifice feminine.
Menopauza
In schimb in perioada de menopauza, cantitatea de estrogen secretata de organismul femeilor scade la minim, iar acest proces este insotit de tulburari ale ciclului menstrual, nervozitate, transpiratii. In aceasta perioada, lipsa cantitatilor mari de estrogen conduc si la unele caracteristici masculine.
Sarcina
Femeile fertile au in general sunt caracterizate de un nivel ridicat de estrogen. De-alungul vietii pot interveni diverse tulburari ale ovarelor care pot duce la scaderea drastica a nivelului de estrogen produs, chiar si la stoparea productiei acestuia.
O sarcina poate sa creasca considerabil nivelul de estrogen, iar menopauza reprezinta un adevarat declin in aceasta privinta. Scaderea brusca a nivelului de estrogen din sange de dupa nastere poate sa fie cauza depresiei postpartum, starea de depresie de dupa nastere, care este considerata normala.
Efecte secundare ale estrogenului
Cel mai important dezechilibru la nivelul hormonilor unei femei este deficitul de estrogen. Nivelul scazut de estrogen atrage dupa sine o serie de tulburari sau simptome care avertizeaza femeile ca ceva nu este in regula cu corpul lor.
Printre aceste tulburari amintim: probleme digestive, balonarea, gaze, discomfort, pierderi de memorie, infertilitate, ciclu neregulat, scaderea apetitului sexual, epuizare fizica, dureri de cap, dureri ale spatelui, insomnie.
Specialistii in sanatate, sustin ca estrogenul poate poate afeta functiile creierului, capacitatea de concentrare, nu doar energia si vitalitatea femeilor.
Menopauza, estrogenul si simptomele
Un nivel scazut de estrogen se inregistreaza in general in randul femeilor aflate la menopauza. Femeile aflate la memopauza manifesta simptome precum piele uscata, uscaciune vaginala, infectii urinare sau extenuare.
Nivelului de estrogen anunta perioada de menopauza, asadar femeile carora le scade nivelul de estrogen este foarte posibil sa ajunga mai repede la menopauza.
Greutatea influentata de nivelul estrogenului
Estrogenul si greutatea unei femei sunt strans legate. Atat femeile slabe cat si femeile supraponderale se pot confrunta cu un nivel scazut de estrogen.
Sindromul Turner (o anamalie destul de rara, specifica femeilor, caracterizata printr-o inaltime mica si lipsa dezvoltarii caracteristicilor tipice femeilor) si tulburarile glandei tiroidei sunt strans legate de nivelul de estrogen.
Grasimea abdominala are efect estrogenic. Grasimea acumulata in organism tinde sa creasca secretia de estrogen.
Suplimente de estrogen
De-a lungul timpului, utilizarea suplimentelor de estrogen de catre femeile ajunse la menopauza a avut numai rezultate benefice. Din cauza nivelului de estrogen din organism, care se afla in scadere, femeile sufera anumite modificari pentru a se adapta noilor conditii.
Simptomele pot fi destul de dure in anumite conditii, de aceea suplimentele de estrogen pot face ca acestea sa fie mai usor de suportat. Acest lucru nu se poate face insa decat sub supravegherea unui medic specialist.
Conform specialistilor, femeile care trec la menopauza la o varsta mai mica, au nevoie de o doza mai mare de suplimente de estrogen.
Riscurile suplimentelor de estrogen
Cercetarile arata ca inlocuirea hormonilor ar putea creste riscurile aparitiei cheagurilor de sange, pe cele a accidentelor vasculare celebrale, pe cele ale atacului de cord si chiar pe cele ale cancerului.
Aceste riscuri apar cu recadere in cazurile in care tratamentul presupune administrarea unor doze mari de hormoni si pe perioade intinse de timp. De aceea, medicii recomanda inlocuirea treptata a hormonilor, administrarea in doze mici si pe perioade scurte de timp.
Consultati un medic specialist inainte de a va administra suplimente de estrogen, pentru a stii exact daca aveti nevoie, cat si cum sa le administrati.
Concluzie
Asadar, estrogenul este un hormon sexual feminin foarte important, deoarece are un rol deosebit in organismul femeilor, acesta semnaleaza maturitatea femeii si de asemenea este un indicator cheie al declansarii perioadei de menopauza. Hormonul poate fi secretat atat de femei, cat si de barbati in cantitati mai mici.
Lasa-ne un comentariu si impartaseste cu noi opinia ta! 🙂