Herpesul bucal/la gura – Cauze, Tratament, Transmitere

herpes bucal bubite la gura

Ce este herpesul?

Herpesul bucal este o afectiune cauzata de virusul Herpes simplex sau HSV. Acelasi virus cauzeaza aparitiei herpesului atat in zona genitala, fiind una dintre cele mai transmise boli sexuale, cat si cel in zona bucala. In acest articol vom vorbi despre cel care apare in zona gurii. Apare pe buze, pe pielea din jurul acestora sau in interiorul obrajilor.

Infectia se manifestata cu “bubite” pline cu lichid, dureroase, care se usuca si se decojesc. Cercetarile arata ca o persoana din patru, are dea face la un moment dat cu acest virus. De asemenea, virusul poate declansa si simptome precum febra sau dureri musculare, insa in foarte putine dintre cazuri.

Zabala la gura, herpes in coltul gurii, herpes bucal

Denumirea de “zabala” provine din popor si reprezinta de fapt o crapatura in coltul gurii, plesnitura a pielii si a mucoasei bucale, determinata de o infectie sau de lipsa vitaminei B2.

Aceasta rana din coltul gurii are un aspect neplacut, fiind acoperita de o crusta aurie, uneori, si de un deposit albicios, in acest caz fiind vorba de o infectie cu candida. Aceasta leziune poate fi insotita de dureri in timpul vorbirii sau a alimentatiei, dar si de altele, cum ar fi rusinea sau neplacerea vizuala pe care o provoaca celor din jurul nostru.

De ce apare herpesul? Cauzele aparitiei herpesului

Virusul Herpes simplex apare adesea pentru prima data in perioada copilariei, iar dupa un episod infectios, virusul ramane in corp, iar periodic apar reactivari ale infectiei. Principala cauza a aparitiei infectiei este slabirea sistemului imunitar, moment in care virusul, aflat deja in organism, recidiveaza.

Alte cauze secundare ale aparitiei herpesului ar fi expunerea la temperaturi scazute, raceala si gripa, perioada de menstruatie sau dezhidratare. O persoana odata infestata cu acest virus, nu poate scapa niciodata de el, ci doar poate preveni aparitia acestuia sau a-l trata in momentul aparitiei.

herpes copii aparitie

In cat timp trece/se vindeca herpesul?

In general, herpesul bucal este o afectiune usoara care trece de la sine in 7-14 zile, fara a lasa cicatrice. Totusi, durata se poate reduce prin aplicatii locale cu antivirale, precum crema sau pastile de baut.

Se ia/se transmite herpesul?

Virusul Herpes simplex este contagios si se poate transmite din momentul aparitiei pana cand acesta dispare. Sunt multe metode de a primi virusul, spre exemplu prin impartirea mancarii.

Academia Americana de Dermatologie atesta ca herpesul de la gura poate fi contactat prin mai multe metode cum ar fi: tacamurile, mancarea, consumarea lichidelor direct din sticla dupa o persoana care are virusul activ, prin sarut sau chiar si prin folosirea prosopelor altor persoane.

Trebuie sa mai spunem ca exista doua tipuri de persoane aflate la maturitate: unele care au acest virus in corp si altele care nu l-au avut niciodata, desi au intrat in contact cu persoane care il aveau activ.

Acestia din urma trebuie sa se considere norocosi, deoarece organismul lor este mult mai puternic si rezistent, stilul lor de viata (activ) si alimentatia ii protejeaza.

herpes tratament transmitere

Virus herpetic tratament medicamentos

Virusul herpetic nu poate fi vindecat, deoarece acesta ramane in corp, dar medicamentele antivirale ii pot reduce durata, frecventa si severitatea. Cel mai cunoscut tratament impotriva herpesului, atat in Romania, cat si in strainatate este aciclovir, sub forma de unguent sau coprimate de baut.

Exista pe piata si plasturi pentru herpes, care contin un gel “hidrocoloid” care previne virusarea altor persoane si ascunde leziunea reducand simptomele. Aplicarea cremelor sau plasturilor trebuie sa inceapa inca din perioada prodromului, cand apare senzatia de usturime, mancarime in jurul buzelor.

Pentru ca eficienta tratamentului sa fie crescuta trebuie administrat tratamentul cat mai deveme, cand apar primele simptome.

Tratarea herpesului acasa, tratament naturist

Chiar daca nu se poate scapa de virusul herpatic, exista numeroase solutii care va pot ajuta sa ii suprimati activitatea din corp. Acest tratament naturist ajuta si creste considerabil sansele de a-l contacta vreodata, in cazul in care sunteti o persoana norocoasa care nu l-a avut pana acum.

  • Cresterea imunitatii, consumand fructe si legume, ceaiuri si multe lichide.
  • Schimbarea stilului de viata intr-unul mai activ, mai sanatos
  • Alegeti carnea sanatoasa bogata si aminoacidul lysina care ajuta la estomparea acestui virus: peste, curcan sau pui.
  • Cresteti aportul de vitamina C: lamai, portocale, gogosari, legume rosii, bogate si in antioxidanti
  • Cresteti aportul de Zinc: organe de animale precum ficatul, vita, seminte de dovleac, nuci, spanac
  • Reduceti: zaharul, alcoolul, cafeaua si mancarurile procesate

Concluzie

Herpesul bucal este o infectie produsa de virusul HSV, odata contactat acesta nu poate fi indepartat, insa eruptia dispare de la sine in maxim 14 zile. Contagiozitatea maxima a virusului este in perioada activa.

Adoptati un stil de viata sanatos, miscare si alimentatie si nu doar ca veti uita de aparitia herpesului, ci veti ajuta intreg organismul sa lupte impotriva altor virusi cu care ati putea intra in contact.

Cat de des ai probleme cu aparitia herpesului in zona bucala? Spune-ne in comentarii.
Un share iti ajuta si prietenii sa stie ce pot face ca sa evite sa intre in contact cu virusul, sa-l transmita mai departe sau sa-i estompeze actiunea. 🙂

Articolul precedentTotul despre Vitamina A (Retinol): Beneficii, Deficit, Prospect
Articolul următorEctomorf, Mezomorf sau Endomorf? Ce esti? Diete si Antrenament
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

8 COMENTARII

    • Salut Petru,

      Cauza reaparitiei herpesului bucal este datorata de cele mai multe ori unui sistem imunitar scazut.

      In detrimentul produselor farmaceutice care pot ajunge la cateva sute de lei pentru asa zisele pastile din plante, iti recomand o cura cu laptisor de matca sau miere de manuka. (Ti-am pus linkuri catre articolele noastre de pe blog daca vrei sa citesti mai multe).

      In prima faza iti recomand doua cure cu laptisor de matca (una primavara, una toamna) VEZI AICI o oferta excelenta.
      In caz ca problema persista, alege miere de manuka MGO 550+, Vezi Aici produsul. Este ceva mai scumpa, dar daca cu laptisor de matca nu trece, ai bacterie rezistenta si asa scapi de tot de neplaceri.

  1. Ma consider o persoana sanatoasa si activa totusi in prezent ma gasesc intr-o situatie disperata din cauza eruptiilor frecvente de herpes. Practic nu se vindeca complet ca imediat imi apar alte bubițe. Niciodata la gura dar pe nas si in interiorul narilor. Aplic constant crema cu aciclovir, isi face efectul dar erupe iar si iar. Sunt in aceasta situatie de aproape 3 ani. Va rog, ce ar trebui sa fac in aceasta situatie?

  2. Ajutor!în decurs de două luni am avut de 3 ori herpes bucal ..de fiecare dată când am avut am luat aciclovir comprimate ,vitamina c 1000mg ,am folosit plasturi si cremă aciclovir….nu stiu ce să fac ca să nu îmi mai apară…Mulțumesc

    • Hidrateaza-te mai bine si intareste-ti sistemul imunitar cu solutii naturiste. Am recomandat in alte comentarii o miere de Manuka care te va ajuta sa scapi de problema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here