Ghete de Fotbal: Teren Sintetic vs Iarba

ghete-de-fotbal-iarba-si-sintetic

Deseori, alegerea unei ghete de fotbal potrivite se poate dovedi a fi destul de costisitoare si de grea, insa, tocmai de aceea venim in intampinarea ta cu acest articol, in care vom stabili care sunt ghetele potrivite pentru terenul de fotbal sintetic si care sunt ghetele potrivite pentru terenul natural, cu iarba. Desigur, exista si alte suprafete de joc, insa aici ne vom focusa pe cele doua mai sus mentionate.

Atunci cand vrei sa alegi o pereche de ghete potrivite, de exemplu accesand categoria ghete fotbal de pe R-Gol https://www.r-gol.com/ro/ghete-de-fotbal, trebuie sa tii cont in special de suprafata pe care vei juca.

Ghetele tip Firm Ground – pentru iarba

De exemplu, pentru suprafetele destul de tari, din iarba naturala, vei avea nevoie de niste ghete clasice, ghete tip Firm Ground, sau ghetele “turnate”, asa cum le-am mai putea numi. De obixei, pentru aceste tipuri de ghete sunt folosiste materiale precum PU, TPU sau cauciucul, pe cand crampoanele sunt unele fixe, avand forma conica sau in unele cazuri, lamelara.

In special, aceste tipuri de ghete sunt create pentru a-ti oferi un plus de stabilitate si tractiune atunci cand ne antrenam si jucam pe suprafete cu un gazon destul de tare.

Ghetele tip Soft Ground – pentru gazonul moale, noroios

O alternativa, sau un opus, sa spunem asa, pentru ghetele tip Firm Ground sunt ghetele tip Soft Ground, deoarece aceste se folosesc in special pe terenurile mai noroioase, terenurile ude, astfel incat crampoanele sunt mai lungi pentru a spori si mai mult stabilitatea si tractiunea celui ce le folosesc.

De obicei, ghetele tip Soft Ground vin cu crampaoen ce au varfurile fabricate din metal sau sunt cu filet, astfel incat acestea sa pot fi modificate in functie de tipul de teren pe care vei juca si de conditiile meteo.

Artificial Grass – pentru terenuri sintetice cu multa iarba

Producatorii de ghete de fotbal incep oarecum sa neglijeze aceasta arie, a fotbalului desfasurat pe suprafata sintetica, astfel ca oferta a inceput sa fie destul de limitata. Iar, tocmai din cauza acestui fapt, producatori mari, cu renume, precum Nike si Puma au inceput sa conceapa ghete cu o talpa tip multi-ground sau ghete hibrid tip Firm Ground / Artificial Grass.

Principalul motiv al acestei alegeri este acela ca ghetele de fotbal realizate pentru suprafete sintetice s aseamana destul de mult cu ghetele Firm Ground, diferind doar crampoanele, care au o lungime redusa si o forma oarecum circulara.

In zilele noastre, ghetele tip MG, cat si FG/AG combina tipurile de crampoane circulare cu crampoanele lamelare ce pot fi gasite pe ghetele FG. Asadar, am putea spune ca va fi nevoie de doar o pereche de ghete pentru o suprafata sintetica si pentru o suprafata naturala destul de tare.

Artificial Turf – pentru covorul sintetic

Producatorii s-au gandit sa conceapa si ghete pentru covorul sintetic des, in special pentru suprafetele dinauntru, iar ghetele concepute pentru acest stil de suprafata are crampoanele foarte scurte, chiar mai scurte decat ghetele Artificial Grass.

Ghetele TF, cele destinate covorului sintetic prezinta de obicei mai multe crampoane decat toate celelalte modele de ghete de fotbal, acestea putand fi o alternativa destul de buna si pentru o suprafata naturala de joc, tare, dar si pentru suprafetele de joc cu iarba sintetica, despre care doar ce am vorbit putin mai sus.

Crampoanele montat aditional au scopul de a elimina presiunea pe care o exercita camponul individual, pentru a reduce riscul accidentarilor si al durerilor de genunchi sau de picior.

Pentru o cat mai buna reducere a socurilor, ghetele cu talpa TF sunt realizate in special din cauciuc si material tip TPU, care sa aiba o duritate redusa, precum ghetele tip Firm Ground, deci observam suficiente similitudini intre ghetele tip TF si ghetele tip Firm Ground.

De altfel, talpa fabricata din cauciuc pune o foarte mica presiune pe incheieturi, facand acest tip de ghete ideal pentru jucatorii trecuti de prima tinerete.

De mentionat ca ghetele tip Firm Ground nu trebuie sa fie folosite pe un covor sintetic, pentru ca din cauza materialului dur tip TPU folosit la fabricarea talpii, cat si din cauza crampoanelor care sunt destul de lungi, poate aparea un risc crescut pentru dureri si accidentari.

Concluzie

Asadar, in functie de suprafata pe care vrei sa iti desfasori activitatea, indiferent ca esti fobalist amator, care merge in timpul liber la un fotbal cu baietii, ori esti la inceput de drum si iti doresti u adevarat sa faci o cariera din fotbal, mai sus ti-am enumerat principalele tipuri de ghete de fotbal, astfel incat sa faci alegerea potrivita pentru a nu te accidenta si pentru a da un randament cat mai bun.

Si tocmai pentru ca alegerea unor ghete de fotbal ideale poate sa reprezinte o alegere mai mult decat complicata pentru multi dintre voi, am incercat sa descriem cat mai bine fiecare tip de ghete de fotbal astfel incat sa stii ce vei cumpara.

Articolul precedentCum iti alegi corect ghetele de fotbal?
Articolul următorCine a inventat fotbalul?
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here