Cine a inventat fotbalul?

cine a inventat fotbalul

Este privit de milioane de oameni in fiecare an. Sunt campionate mondiale, europene dedicate acestui sport. Fotbalul a ajuns sa fie unul dintre sporturile cele mai urmarite din lume si cele mai interesante din multe puncte de vedere. Se fac pariuri, avem zeci de mii de fani care umplu stadioanele de fiecare data cand joaca echipa preferata. Si avem si multa adrenalina, pasiune, dar si situatii dramatice, momente de bucurie extrema. Pentru ca… asa e in fotbal.

Cine a jucat prima data fotbal?

Istoria fotbalului este una complexa. Ea incepe unde prin 2500 i.d.Hr., cand grecii, egipteni si chinezii, ba chiar si romanii se jucau cu un soi de minge lovita cu piciorul. In China am avut Tsu-Chu, loveste mingea, foarte asemanator cu fotbalul modern, primul joc care nu permitea folosirea mainilor.

Doua bete de bambus si o plasa pe post de poarta, o minge din piele micuta si o lovitura puternica inspre poarta. Asa se putea descrie prima varianta de fotbal. Jucatorii aveau voie sa atinga insa mingea cu parti ale corpului, dar nu cu mainile. Mingea era umpluta cu par si pene.

China?

In Dinastia Han, 206 i.d.Hr.-220 d.Hr. s-a jucat acest sport. Si tot din China avem o descriere a acestui joc gasita pe atunci in manuale militare.

Grecia?

Grecii au inventat la randul lor Harpastum, in care era folosita tot o minge de mici dimensiuni, mai mica decat cea de la chinezi, dar cu aceleasi reguli aplicate jucatorilor. Acest joc era desfasurat intr-o zona dreptunghiulara, undeva in centru era o linie clar demarcata si fiecare echipa trebuia sa arunce mingea peste linia competitorilor.

Anglia?

Se spune de multe ori ca fotbalul a fost inventat in Anglia. In secolul al IX-lea exista un fel de joc asemanator fotbalului cu o vezica de porc umpluta pe la sate. In Epoca Medievala jocul era mult mai violent, erau doua tabere care se luptau pur si simplu si fotbalul nu semana deloc cu fotbalul modern. Era cunoscut drept folkball. Erau implicati multi oameni, era multa galagie si jocul nu prea era joc deloc, era mai degraba o rivalitate continua foarte periculoasa.

Primul meci de fotbal din istorie
Primul meci de fotbal din istorie

Scotia?

Mai sunt oameni care considera ca fotbalul a fost inventat in Scotia. Sunt cateva date istorice care sustin prezenta jocului modern de fotbal in scotia, istoricul Ged O’Brien, fondatorul Muzeului Fotbalului Scotian sustinand ca un astfel de joc era jucat pe teritoriul Scotiei inca de acum 500 de ani. Se presupune ca din Scotia fotbalul a ajuns in Anglia si de acolo in toata lumea. Dar si aici parerile sunt impartite.

Interzicerea fotbalului

Prin 1314, primarul Londrei a interzis fotbalul in oras din cauza ca ducea la „haos”. Faceai inchisoare daca erai prins jucand fotbal. Legislatia era elaborata in timpul razboiului de 100 de ani, pentru a nu se abate lumea de la disciplina militara impusa in oras.

Fotbalul din secolul al 19-lea

Din secolul al XIX-lea fotbalul modern ajunge si in Marea Britanie. Nu aveai o versiune standardizata a fotbalului, existau versiuni regionale. Primele reguli oficiale moderne au fost stabilite in 1863, de catre Asociatia Fotbalului, mingea de fotbal fiind standardizata de abia peste opt ani. Poti cumpara mingi originale de fotbal de pe https://www.r-gol.com/ro/mingi-de-fotbal, de la diverse branduri, cu livrare in 3-4 zile oriunde in Romania.

Regulile erau clare. 90 de minute de joc, doua echipe. Durata de 90 de minute a fost stabilita prima data in 1866, cand au jucat Londra contra Sheffield. La inceputul secolului al XIX-lea fotbalul devenea fenomen global. In scoli se juca fotbal, mai erau variatiuni, dar fotbalul modern era adoptat deja la scara larga.

La opt ani de la fondarea Asociatiei Fotbalului au fost stabilite si 50 de cluburi de membri. S-a nascut si FA Cup, in 1872, primul campionat avand loc in 1888. Europa inca nu avea varianta moderna a fotbalului. Deci fotbalul era definit pe atunci ca un „sport britanic” prin excelenta.

Ce alte tari au adoptat fotbalul in jurul anului 1900?

Danemarca si Tarile de Jos si-au format propriile asociatii in 1889, dupa care a venit Noua Zeelanda in 1891 si Argentina, Chile, Elvetia, Belgia mai tarziu. Italia a venit imediat si ea, cu asociatia formata in 1898. Germania, Uruguai au continuat in 1900. In urmatoarea decada Ungaria si Finlanda au intrat pe lista tarilor cu asociatii de fotbal.

Se infiinteaza FIFA la Paris

Fédération Internationale de Football Association (FIFA) a fost fondata in Paris, in 1904. Stanley Rous urma sa fie presedintele FIFA si a scris si legile fotbalului. Au fost rescrise in 1997. Belgia, Franta, Danemarca, Tarile de Jos, Spania, Suedia, Elvetia faceau parte din FIFA la inceput. Dupa Al Doile Razboi Mondial aveam deja 73 de membri FIFA, iar astazi avem peste 208 membri in toata lumea.

Concluzie

Istoria nu este clara si primele jocuri asemanatoare cu fotbalul dateaza din cele mai vechi timpuri. Si fotbalul modern se schimba o data la cativa ani, aparand reguli noi. Abia prin 1866, in Anglia, apare primul joc de fotbal de 90 de minute, intr-o forma similara celei de azi, de aceea se spune adesea ca englezii au inventat fotbalul.

Articolul precedentGhete de Fotbal: Teren Sintetic vs Iarba
Echipa Editoriala UnCorpSanatos.ro, formata din: medici, nutritionisti, antrenori personali si jurnalisti de profesie, isi propune sa ajunga la cat mai multi romani cu informatii de calitate din variate domenii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here