Cum iti alegi corect ghetele de fotbal?

ghete-de-fotbal

Desi pare a fi o alegere destul de usoara, alegerea corecta a ghetelor de fotbal depinde in functie de mai multi termeni, de tipul solului pe care se joaca, dar si altele. Cu siguranta ca aici nu facem referire la marile brand-uri ce produc ghetele de fotbal, mai mereu acestea vor avea un oarecare avantaj. Insa, nu mereu marca reprezinta totul.

In cazul in care iti cauti pentru prima data o pereche de ghete de fotbal vei intampina termeni si abrevieri mai putin cunoscute sau deloc cunoscute. De exemplu, denumirea unei perechi de ghete de fotbal Nike (pe care le puteti gasi aici https://www.r-gol.com/ro/ghete-de-fotbal-nike), poate sa fie insotita de termeni precum: AG, FG, IC, SG, TF si lista poate continua.

Insa, nu fiecare fotbalist sau impatimit al sportului rege stie ce inseamna si ce reprezinta acesti termeni foarte importanti, deoarece acesti termeni se refera la tipul de sol pe care tu vei putea sa folosesti ghetele respective. Asadar, exista mai multi astfel de termeni, insa, in continuare vom vorbi despre doi dintre cei mai des intalniti SG si FG.

Ghete de fotbal SG (Soft Ground)

Dupa cum probail v-ati dat seama, Soft Ground vine de la “Sol Moale”, astfel incat ghetele ce au inscriptionate acest termen au crampoane din metal cu lame sau surub.

La aceste ghete, crampoanele sunt ceva mai lungi decat in cazul celorlalte tipuri de ghete, astfel ca aderenta va fi ceva mai mare pe un teren ce este moale sau chiar noroios, astfel incat accelerarea se poate face imediat datorita acestor crampoane de metal.

Insa, daca le vei folosi pe un teren ceva mai uscat, vei vedea ca vor fi mult mai greu de utilizat, iar riscul de alunecare si accidentare va creste. De altfel, este total eronat sa folosesti aceste ghete pe un gazon artificial, deoarece riscul de accidentare este foarte mare.

Ghete de fotbal FG (Firm Ground)

Destinate solului tare, ghetele ce au inscriptionat termenul Firm Ground sunt realizate dintr-un cauciuc special conceput, astfel crampoanele sunt ceva mai scurte, spre deosebire de ghetele ce au inscriptionat termenul SG.

Ghetele tip FG sunt total opusul ghetelor SG, fiind niste ghete usoare, care sunt destinate utilizarii vara, atunci cand terenul este mai tare, mai uscat, dar si pe un teren ceva mai cauciucat. De exemplu, Nike Mercurial este un exemplu de astfel de gheata.

Ghetele pentru sala sau teren sintetic

Pentru acest tip de ghete sunt gasite mai multe denumiri, prescurtari, precum TT, TF si asa mai departe. Aceste ghete sunt ceva mai grele decat ghetele SG sau FG, din cauza faptului ca talpa este realizata din cauciuc, un cauciuc destul de dur ce incorporeaza si crampoanele, acestea fiind foarte mici.

Asadar, atunci cand vrei sa iti achizitionezi o pereche de ghete noua, trebuie sa tii cont de termenii ce se regasesc inscriptionati pe acestea si sa iei cea mai buna alegere pentru a nu te trezi cu neplacerea de a nu le putea folosi eficient sau a intampina accidentari nedorite ce iti pot suspenda activitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here