Socata traditionala a bunicii, una dintre bauturile racoritoare ale copilariei, aceasta fiind perfecta pentru o zi calduroasa de vara, ea fiind si o bautura traditionala. Reteta de socata este destul de simpla, tot ce veti avea nevoie pentru a prepara aceasta bautura fiind socul, zaharul, dar si apa. Veti obtine astfel un fel de limonada acrisoara, dar si acidulata, cu un puternic gust de soc.
Cum se face socata?
Reteta de socata pe care o puteti incerca va va reaminti de gustul din copilarie, ea fiind excelenta datorita aromelor sale naturale. Pentru a obtine o socata gustoasa va vor trebui 10-12 flori de soc, iar in cazul in care va veti dori mai multe flori, puteti sa mai adaugati cateva, astfel incat socata sa iasa mai concentrata.
Veti avea nevoie de 1 kg de zahar, pe care il puteti inlocui cu miere. Un alt lucru de care veti avea nevoie vor fi 2-3 lamai mari si 8 litri de apa rece, precum si un borcan de 10 litri.
Te-ar putea interesa si: Ceai de Soc Beneficii Nestiute
Socata Reteta Traditionala
Pentru a obtine socata, veti avea nevoie de flori de soc curate, fara musculite sau paduchi, acestea fiind culese atunci cand este soare afara. Daca socul de unde recoltati florile nu se afla langa un drum, atunci nu va mai trebui sa-l spalati.
Rupeti tulpina si lasati doar florile. Spalati lamaile cu apa calda. Lamaile pot fi si curatate, astfel incat sa indepartati stratul ceros pentru a evita ca socata sa devina amara.
Daca nu va doriti sa puneti bucati intregi de lamaie, atunci puteti adauga in reteta de socata doar sucul acestora. Puneti apa si zahar dupa gust. Cantitatile de apa, zahar, soc si lamaie vor fi diferite, in functie de cantitatea de socata pe care doriti sa o produceti.
Lasati amestecul la macerat pentru cateva zile, mestecandu-l de doua orei pe zi. Cand considerati ca amestecul a ajuns la aciditatea dorita, atunci puteti sa-l strecurati si sa-l puneti la frigider. Este o idee buna sa consumati socata rece.
Daca veti alege sa puneti miere in loc de zahar, socata va avea o multime de efecte terapeutice, printre acestea numarandu-se cele detoxifiante, antiinflamatoare, diuretice si antiinfectioase.
Citeste si: Beneficii Miere de Albine