Respiratie Urat Mirositoare – Halena (Halitoza) De ce?

respiratie urat mirositoare
banner

Helena sau halitoza este un termen care defineste o respiratie urat mirositoare. Halena a fost descrisa inca din antichitate, aceasta problema fiind considerata a fi un posibil motiv de divort al cuplurilor. Aceasta este si o cauza de prezentare la medic pentru ca ea afecteaza relatiile de comunicare interumane.

Din ce se stie pana acum, prevalenta halenei este necunoscuta, dar unele studii spun ca aceasta este unul dintre motivele pentru care multe persoane se prezinta la stomatolog. Atat in Statele Unite, cat si in Uniunea Europeana, 6-7 consultatii pe saptamana au legatura cu respiratia urat mirositoare. Halena (respiratia urat mirositoare) poate fi atat ocazionala, cat si cronica.

miros urat neplacut in gura
Miros Urat si Neplacut in Gura

Respiratie Urat Mirositoare Cauze

In ceea ce priveste cauzele, mirosul neplacut al cavitatii bucale poate fi provocat din mai multe motive. In primul rand, formarea unor compusi de sulf, prin degradarea resturilor alimentare din cavitatea bucala este un motiv pentru care respiratia urat mirositoare poate aparea.

De asemenea un miros urat in gura indica deshidratarea mucoasei bucale duce la formarea de celule moarte. Mai pe intelesul tuturor, gura urat mirositoare poate fi cauzata si de o gura uscata.

Tumorile digestive, precum si si infectiile cu germeni anaerobi, pot provoca aceasta problema. Ea mai poate aparea si datorita formarii de corpi cetonici, eliminarii de mercaptani, precum si compusii cu sulf prin respeitatie sau in cazul eliminarii de amoniac, atunci cand aveti de-a face cu insuficienta renala.

Totusi, de ce miroare gura urat?

Cauzele sunt asadar destul de diverse, acestea incepand de la igiena defectuasa a cavitatii bucale. In aceelasi timp, consumul de anumite alimente precum ceapa, usturoiul, dulciurile in exces, dar si carnea sau produsele lactate pot provoca o respiratie urat mirositoare.

Fumatul, alcoolul, cafeaua sau uleiurile provoaca si ele probleme dentare, pe care ar trebui sa le aveti in vedere. Cauzele unei respratii urat mirositoare mai pot fi si cariile, gingivita, parodontoza, abcesele dentare, precum si protezele neigienizate.

Printre cauzele cu care se mai confrunta persoanele afectate de respiratia urat mirositoare se mai numara si infectiile precum sinuzita, amigdalita sau diversele probleme pulmonare precum abcesele. Insuficienta hepatica, dar si deficitul de vitamina C sunt alte motive pentr ucare persoanele au de-a face cu un miros neplacut in gura.

Mai exista si unele medicamente care usuca mucoasa bucala, acestea producand halena in acelasi timp. Va trebui asadar sa cititi cu atentie prospectul medical al medicamentului pe care il luati.

Diagnoza si tratament halitoza

Pacientul se prezinta la medic pentru ca stie ca se confrunta cu un miros neplacut in gura sau cei din anturaj i-au spus acest lucru. Prezenta respiratiei dezagreabile poate fi verificata si prin metode organoleptice. Mirosul neplacut se simte asadar de la o distanta de 10 cm.

Mai este uneori si cazul unei pseudohalitoza sau o halitofibie si anume situatia cand pacientul simte doar el o respiratie urat mirositoare. In aceste situatii este nevoie de o evaluare din punct de vedere psihologic.

Tratamentul halitozei se adreseaza cauzei care a determinat aceasta problema, iar in 80-90% dintre situatii aceasta cauza este identificata de catre medicul dentist, acesta oferindu-i pacientului posibilitatea de a trata aceasta problema.

halitoza halena
Halitoza (Halena) Tratament Respiratie Urat Mirositoare

Cum prevenim Halena (Halitoza)?

Exista mai multe metode prin care se poate preveni o astfel de problema, prima metoda fiind o igiena orala corecta si anume spalarea dintilor dupa fiecare dintre mese. Totusi, un ritm de viata uzual, ne impiedica pe majoritatea sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa sau gustare.

Astfel, este recomandat sa va spalati pe dinti dupa micul dejun si dupa ultima masa de seara. Un alt aspect foarte important este utilizarea atei dentare, precum si o hidratare corespunzatoare.

Aveti in vedere si un control stomatologic periodic la 6 luni – 1 an.

O igiena corespunzatoare pentru protezele dentare este un alt lucru de avut in vedere. Evitati si alimentele precum usturoiul sau ceapa, precum si fumatul sau consumul de alcool, acestea fiind alte lucruri de avut in vedere. Mai puteti evita si bauturile care au un continut crescut de zaharuri.

Halitoza este asadar un motiv destul de frecvent pentru care oamenii se prezinta la stomatolog. Rezolvarea problemelor stomatologice contribuie la eliminarea mirosului neplacut. Aveti mereu in vedere o igiena cat mai corecta a cavitatii bucale, aceasta metoda fiind una dintre cele mai importante pentru a preveni aparitia halenei.

Cum scapam definitiv de respiratia urat mirositoare?

Este important asadar sa mergeti cu regularitate la medicul stomatolog. Acestia va vor ajuta mereu, astfel incat sa treceti cu bine peste orice fel de problema dentara. Ei va vor oferi un tratament eficient impotriva halenei. Un alt lucru pe care il puteti afce este sa incepeti sa va folositi de ata dentara, ea fiind una dintre cei mai de incredere aliati impotriva halitozei.

Daca nu obisnuiti sa folositi ata dentara dupa fiecare masa, este important sa incepeti sa faceti acest lucru. Folosind atat dentara, veti preveni aparitia depunerilor bacteriene. Un alt sfat de care puteti tine cont este sa va folositi zilnic de apa de gura.

Astfel veti reusi sa nu mai aveti de-a face asadar cu respiratia urat mirositoare, insa efectul este unul pe termen scurt. Daca veti dori ca bacteriile din cavitatea bucala sa dispara, atunci veti avea nevoie de o apa de gura cu rol terapeutic. O astfel de apa de gura va ajuta sa va bucurati de o respiratie placuta si de durata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here