De ce avem Respiratie Urat Mirositoare – Halena (Halitoza)

respiratie urat mirositoare

O respiratie urat mirositoare poarta denumirea de Halena sau Halitoza. Halena a fost descrisa inca din cele mai vechi timpuri si era considerata un posibil motiv de divort al cuplurilor. Acesta este si motivul principal pentru care oamenii ajung sa consulte un medic, deoarece halena poate sa afecteze profund relatiile de comunicare interumane.

Din ce se stie pana acum, prevalenta halenei este necunoscuta, dar unele studii spun ca aceasta este unul dintre motivele pentru care multe persoane se prezinta la stomatolog. Atat in Statele Unite, cat si in Uniunea Europeana, 6-7 consultatii pe saptamana au legatura cu respiratia urat mirositoare. Halena (respiratia urat mirositoare) poate fi atat ocazionala, cat si cronica.

miros urat neplacut in gura
Miros Urat si Neplacut in Gura

Care sunt Cauzele Respiratiei Urat Mirositoare?

In ceea ce priveste cauzele, mirosul neplacut al cavitatii bucale poate fi provocat de mai mult factori. In primul rand, formarea unor compusi de sulf, prin degradarea resturilor alimentare din cavitatea bucala este un motiv pentru care respiratia urat mirositoare poate aparea.

De asemenea un miros urat in gura indica deshidratarea mucoasei bucale care duce la formarea de celule moarte. Mai pe intelesul tuturor, gura urat mirositoare poate fi cauzata si de o gura uscata.

Tumorile digestive, precum si si infectiile cu germeni anaerobi, pot provoca aceasta problema. Ea mai poate aparea si datorita formarii de corpi cetonici, eliminarii de mercaptani, precum si in cazul eliminarii de amoniac, atunci cand aveti de-a face cu insuficienta renala.

Totusi, de ce miroare gura urat?

Cauzele sunt asadar destul de diverse, acestea incepand de la igiena defectoasa a cavitatii bucale. In aceelasi timp, consumul de anumite alimente precum ceapa, usturoiul, dulciurile in exces, dar si carnea sau produsele lactate pot provoca o respiratie urat mirositoare.

Fumatul, alcoolul, cafeaua sau uleiurile provoaca si ele probleme dentare. Cauzele unei respratii urat mirositoare mai pot fi si cariile, gingivita, parodontoza, abcesele dentare, precum si protezele neigienizate.

Respiratia urat mirositoare mai este provocata si de alte probleme de sanatate precum este si cazul problemelor pulmonare, dar si diverse infectii cu care organismul are de-a face precum amigdalita sau sinuzita. Insuficienta hepatica, dar si deficitul de vitamina C sunt alte motive pentru care persoanele au de-a face cu respiratia urat mirositoare. Unele medicamente pot si ele contribui la o respiratie urat mirositoare, acestea uscand mucoasa bucala. Cititi cu atentie prospectul medicamentului pe care il administrati in aceasta perioada sau pe care l-ati administrat recent.

Diagnoza si tratament halitoza

Pacientul se prezinta la medic pentru ca stie ca se confrunta cu un miros neplacut in gura sau cei din anturaj i-au spus acest lucru. Prezenta respiratiei dezagreabile poate fi verificata si prin metode organoleptice. Mirosul neplacut se simte asadar de la o distanta de 10 cm.

Mai este uneori si cazul unei pseudohalitoze sau o halitofibie si anume situatia cand pacientul simte doar el o respiratie urat mirositoare. In aceste situatii este nevoie de o evaluare din punct de vedere psihologic.

Tratamentul halitozei se administreaza in functie de cauza care a determinat aceasta problema, iar in 80-90% dintre situatii aceasta cauza este identificata de catre medicul dentist, acesta oferindu-i pacientului posibilitatea de a trata aceasta problema.

halitoza halena
Halitoza (Halena) Tratament Respiratie Urat Mirositoare

Cum prevenim Halena (Halitoza)?

Exista mai multe metode prin care se poate preveni o astfel de problema. Prima metoda fiind o igiena orala corecta si anume spalarea dintilor dupa fiecare dintre mese. Totusi, un ritm de viata uzual, ne impiedica pe majoritatea sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa sau gustare.

Astfel, este recomandat sa va spalati pe dinti cel putin dupa micul dejun si dupa ultima masa de seara. Alte aspect importante sunt utilizarea atei dentare, a apei de gura si consumul a minim 2 litri de lichide in fiecare zi.

Aveti in vedere si un control stomatologic periodic la 6 luni – 1 an.

In cazul in care utilizati o proteza dentara, trebuie sa se realizeze igienizarea corespunzatoare a acesteia la fel ca in cazul dintilor. Evitati alimentele precum usturoiul sau ceapa, precum si fumatul sau consumul de alcool. De asemenea puteti evita si bauturile care au un continut crescut de zaharuri.

Cum scapam definitiv de respiratia urat mirositoare?

Este important asadar sa mergeti cu regularitate la medicul stomatolog. Acest obicei alaturi de o igiena dentara corecta va pot scapa definitiv de respiratia urat mirositoare.

Daca pana acum nu obisnuiati sa folositi ata dentara, este important sa incepeti sa faceti acest lucru. Folosind ata dentara, veti preveni aparitia depunerilor bacteriene. Un alt sfat este trecerea la o periuta de dinti electrica.

Astfel veti reusi sa nu mai aveti de-a face cu respiratia urat mirositoare, insa efectul este unul pe termen scurt. Daca veti dori ca bacteriile din cavitatea bucala sa dispara, atunci veti avea nevoie de o apa de gura cu rol terapeutic. O astfel de apa de gura va ajuta sa va bucurati de o respiratie placuta si de durata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here