Dieta Disociata te ajuta sa Slabesti in doar 7 zile
Dieta disociata se bazeaza pe principiul unui plan nutritional constituit din principalele categorii alimentare. Acest tip de dieta este intalnit in mediul online sub diverse variante, diferind prin durata si forma.
Grupele alimentare vor fi consumate dupa un plan prestabilit, in conditiile in care carnea, fructele, cerealele, legumele si lactatele sunt digerate in mod diferit.
Mai exact, digestia alimentelor bogate in carbohidrati necesita un mediul alcalin, cu pH mai mare de 7, in timp ce proteinele sunt digerate intr-un mediu acid, in care pH-ul trebuie sa fie mai mic decat 7. Cele doua reglaje, dar nu numai, sunt efectuate prin intermediul functiilor sistemului digestiv.
Unde intervine dieta disociata? Proteinele si carbohidratii sunt digerati mult mai usor in momentul cand mesele vor fi compuse doar din alimente bogate in nutrientii respectivi. Arderile au loc mai rapid, iar kilogramele vor deveni tot mai putine.
Regulile dietei Disociate
Regula definitorie a dietei disociate consta in faptul ca amestecarea grupelor alimentare este total interzisa.
In ziua destinata meselor bogate in proteine, spre exemplu, dieta disociata nu permite incalcarea regulilor nici macar atunci cand intervine o banala supa.
Prin urmare, supa va contine doar carne, fara se introduce legume nici macar in timpul pregatirii mancarii. Desi stricta, acest gen de dieta nu trebuie sa sperie pe nimeni, deoarece pe parcurs vom putea consuma aproape tot ceea ce ne dorim.
Grupele alimentare ale dietei disociate:
- Lactate. Sunt recomandate cu precadere produsele slabe in grasimi, indiferent ca vorbim despre branza de vaci, lapte, iaurt, telemea sau alte specialitati din branza;
- Fructe. Sunt permise toate fructele din comert. Pe de alta parte, citricele vor fi consumate in cantitati mai reduse. Mereu crude, fara alte adaosuri (sirop, zahar);
- Legume. Bogate in minerale si vitamine, legumele pot fi incluse in mesele dumneavoastra indiferent de natura lor. Pot fi consumate crude, la cuptor sau gatite la abur. Cura de slabire disociata exclude prezenta uleiului si a condimentelor.
- Carne. Puteti opta intre carne de pui, curcan sau carne de peste (stiuca, pastrav, somon). Si de aceasta data, fara ulei sau condimente, carnea urmand a fi pregatita la cuptor, abur sau gratar.
- Cereale. Ajuta la tranzitul intestinal datorita fibrelor pe care le putem gasi in orezul integral, paste, tarate de ovaz, s.a.m.d.
- Oua. Intotdeauna oua fierte tari!
Alimente interzise pe parcursul dietei disociate
Odata inceput acest regim alimentar, va trebui sa stergeti de pe lista sucurile, alcoolul, zaharul si cofeina. Avand in vedere ca regimul incurajeaza o digestie corecta, le vom spune adio, in acelasi timp, gustarilor intre mese.
Ce trebuie sa stii despre dieta Disociata?
- Micul dejun, pranzul si cina vor fi programate zilnic la o distanta de minim 4 ore intre mese. Astfel, stomacul are suficient ragaz pentru a procesa alimentele.
- Ultima masa a zilei nu trebuie luata mai tarziu de ora 20:00.
- Rutina zilnica prevede, de asemenea, un consum minim de 2 litri de apa pe zi, respectiv 30 de minute de alergare usoara sau plimbari prin oras.
- Miscarea poate veni sub orice forma, aducandu-ne multe beneficii. Zilele dedicate consumului de fructe si legume pot veni la pachet cu diverse stari de ameteala sau slabiciuni musculare, motiv pentru care se recomanda 10-20 de minute in plus de miscare.
- Nu beti apa in timpul mesei, dar nici cu 25-30 de minute inainte de mic dejun, pranz sau cina. Apa va conduce iremediabil la diluarea sucurilor gastrice, iar digestia va fi ingreunata.
Dieta disociata cunoaste mai multe variatii si, tocmai din acest motiv, nu avem un numar exact de kilograme pe care le puteti pierde adoptand-o. Cu toate acestea, se pot „topi” pana la 20 kg daca respectam intocmai programul, hidratandu-ne in mod corespunzator si bifand, zilnic, exercitii fizice prin care sa ne imbunatatim rezultatele.
Sunt avantaje si dezavantaje ale dietei disociate, iar medicii recomanda ca aceasta sa nu se intinda pe o perioada foarte lunga de timp.
Cele mai cunoscute diete Disociate
Dietele disociate se diferentiaza intre ele prin prisma ciclurilor de disociere: diete cu mese diferite, diete cu zile diferite si diete cu cicluri repetate.
In dieta disociata cu mese diferite se va consuma o anumita grupa de alimente la micul dejun, pranz si cina. Aveti posibilitatea de a alege fructe la micul dejun, o carne slaba la pranz (pui, curcan sau peste) si legume la ultima masa a zilei.
Dieta disociata cu mese diferite reprezinta o solutie excelenta pentru persoanele care nu se pot rezuma la o singura grupa alimentara intr-o zi. Cel mai important dezavantaj al dietei cu mese diferite este acela ca nu poate dura mai mult de doua luni.
Dieta disociata cu zile diferite face referire la doua programe special concepute pentru cele 7 zile ale saptamanii. Puteti opta pentru unul dintre ele, cu precizarea ca nu se pot dubla sau inversa zilele.
- Varianta 1: LUNI: carne de pui/ curcan; MARTI: legume; MIERCURI: lactate; JOI: fructe; VINERI: peste; SAMBATA: cereale; DUMINICA: oua.
- Varianta 2: LUNI: legume; MARTI: carne de pui/ curcan; MIERCURI: oua; JOI: lactate; VINERI: peste; SAMBATA: fructe; DUMINICA: doua mese de orice fel, plus una de cereale.
La final, dieta disociata cu cicluri repetate combina primele doua tipuri, in sensul ca se va segmenta pe parcursul a 3-5 zile. Cea mai populara dieta cu cicluri repetate este Rina, care dureaza 90 de zile si este impartita in patru grupe alimentare: proteine, amidon, carbohidrati si vitamine. Ciclul PACV se va repeta pana vom ajunge la capatul celor 90 de zile prevazute.
Alte diete de slabit care te-ar putea interesa: