Ce este Parodontoza? Riscuri, Cauze si Tratament

parodontoza

Ce este Parodontoza? Ce este Paradontiul?

Parodontoza este una dintre cele mai grave boli ale danturii. In cazul in care este lasata netratata, ea poate duce inclusiv la pierderea dintilor. Parodontoza sau boala parodontala se manifesta prin deteriorarea parodontiului. Parodontiul reprezinta totalitatea structura care fixeaza dintele in mandibula (jos) si maxilar (sus). Deteriorarea acestor structuri duce la caderea dintilor.

Ce este Parodontiul
Ce este Parodontiul

Parodontoza este caracterizata prin aparitia unor infectii cauzate de bacteriile din cavitatea bucala. Aceasta problema poate duce asadar la pierderea danturii, in cazul in care nu este tratata cat mai curand. Desi este intalnita in special in cazul adultilor, aceasta problema poate aparea si in cazul copiilor, dar si in cazul tinerilor. Ea apare in special la persoanele care au si anumite cauze genetice in spate.

Principalele cauze ale parodontozei

Exista o multime de factori care favorizeaza aparitia parodontozei, principala cauza reprezentand placa bacteriana. Aceasta se formeaza incontinuu pe dinti, ea fiind tinuta sub control doar in momentul in care se efectueaza o igiena orala corespunzatoarte. Este indicat asadar periajul de cel putin doua ori pe zi, dar si folosirea apei de gura, alaturi de atat dentara. Un alt lucru indicat este consultul stomatologic regulat pentru evaluarea sanatatii danturii (cel putin de 1-2 ori pe an).

In cazul in care nu este indepartata zilnic, placa dentara are tendinta de a se intari si a se depune sub gingie. Ea se transforma asadar in tartru. Tartrul este o acumulare dura de bacterii, care in cazul in care nu este indepartat, poate afecta tesuturile de sustinere a dintilor. Este bine de mentionat si faptul ca tartrul nu poate fi inlaturat printr-un simplu periaj. Este necesara asadar vizita la medicul stomatolog, acesta eliminand depunerile de tartru printr-un procedeu numit detartraj.

Citeste mai mult despre tatru aici.

Mai exista alti cativa factori care favorizeaza parodontoza, printre acestia numarandu-se fumatul, unele dereglari hormonale, alimentatia, dar si afectiunile psihologice. Chiar si factorii genetici sunt responsabili de aparitia acestei probleme, acesta fiind motivul pentru care este foarte important sa aveti o atentie sporita in cazul copiilor, mai ales daca stiti ca suferiti de aceasta problema.

Cum stii daca suferi de parodontoza?

In cazul debutului parodontozei, se poate spune depsre acesta ca nu este sesizabil. Primele semne precum sangerarea gingivala, durerile usoare, dar si inflamarea gingiilor sunt adesea ignorate, in loc sa fie semnale de alarma care sa duca pacinetul cat mai curand la cabinetul stomatologic.

Simptomele parodontozei

In timp, simptomele parodontozei isi fac simtita prezenta tot mai mul, de aceea veti incepe sa aveti de-a face cu diverse probleme. Retragerea gingiilor ca urmare a inflamatiei si expunerea dintilor, alaturi de halitoza si anume respiratia urat mirositoaree, sunt lucruri de avut in vedere.

Durerea la masticarea alimentelor, precum si senzatia de disconfort sunt alte lucruri de avut in vedere atunci cand vine vorba de aceste simptome. Parodontoza mai poate iesi in evidenta si datorita mobilitatii dintilor, precum si prin aparitia unor infectii sau a pungilor parodontale.

Este bine ca masurile sa fie luate asadar cat mai curand, inainte de a se ajunge la o faza avansata a acestei probleme.

Evolutia parodontozei si riscurile la care ne supunem

parodontoza riscuri
Parodontoza Riscuri

Parodontoza are diverse stadii de evolutie, iar in functie de acest lucru, medicul stomatolog va va propune masurile pe care trebuie sa le luati, astfel incat sa va tratati aceasta problema. Cele trei stadii ale parodontozei sunt gingivita, care este o afectiune reversibila, parodontita superficiala si parodontita profunda sau avansata, aceste afectiuni fiind ireversibile.

Gingivita are avantajul ca poate fi stopata si chiar eliminata complet. Spre deosebire de celelalte stadii ale parodontozei, efectele gingivitei sunt reversibile. Gingivita reprezinta o inflamare a gingiei, ea fiind insotita de dureri si sangerari in momentul periajului. Principala cauza a acestei probleme este reprezentata de igiena precara, dar si de placa bacteriana. Tartrul afecteaza si el gingiile, aceasta favorizand deteriorarea lor.

In cazul celorlalte doua stadii ale bolii, tratamentul este unul complex, el ajutand la stoparea evolutiei afectiunii. Parodontiul este sever afectat, aparand o multime de simptome mult mai grave, mobilitatea dintilor, dar si infectiile gingivale sunt si ele destul de comune in acest caz. Datorita faptului ca osul si tesuturile sunt afectate, exista un risc destul de mare al pierderii danturii, de aceea trebuie luate rapid masuri.

Tratament parodontoza

Prima recomandare este sa va prezentati cat mai curand la medicul stomatolog pentru ca afectiunile depistate din timp sunt tratate mult mai usor. In cazul parodontozei, diagnosticul este stabilit de catre medic. In cadrul unui consult de va stabili daca exista placa bacteriana, tartru sau alte probleme ale danturii. Dentistul va folosi chiar si o sonda parodontala, acest instrument masurand spatiul dintre dinte si gingie.

parodontoza riscuri
Parodontoza Riscuri

Cazurile de gingivita sunt tratate de obicei prin eliminarea placii bacteriene, dar si printr-un periaj profesional. Medicul poate recomanda in acest caz si folosirea unor produse cu substante antibiotice, dar si antibacteriene. Acestea vor reusi sa curete in profunzime cavitatea orala.

Tratament pentru parodontoza avansata

Daca aveti de-a face cu un stadiu avansat al parodontozei, veti avea parte de un tratament de durata, care poate implica mai multi pasi. Terapia cu laser este unul dintre tratamentele parodontale cele mai eficiente, aceasta terapie eliminand nevoia de a folosi bisturiul, oferind un confort crescut pacientului datorita recuperarii rapide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here