Ciresele pe langa vitaminele si minerale: vitamina A, Vitamina C, Magneziu, atat de benefice sanatatii noastre, contint 3 substante: antocianinele, acidul hidroxicinamic si melatonina, considerate reale medicamente naturale. Acestea au: un puternic efect antioxidant si antiinflamator, ne protejeaza stomacul de microbii care provoaca gastroenterita si ne ajuta sa avem un somn linistit.
Ciresul
Ciresul, avand denumirea latina Cerasus avium este un arbore cultivat de oameni de peste 2000 de ani. Primele aparitii a acestui arbore sunt in Asia, de si peisajele care iti taie respiratia cu plantatiile de ciresi din Japonia, iar ulterior a fost adus si in Europa.
Un cires salbatic traieste si produce intr-un mod eficient fructe pe durata a mai mult de 100 de ani, in timp ce un cires domestic ajunge la 40 de ani durata de viata. Coditele de cirese sunt extrem de des utilizate ca diuretice vegetale, acestea preparate sub forma de ceai insanatosind aparatul renal si aparatul urinar.
Beneficiile ceaiului din cozi de cires
Cozile de cirese contin saruri de potasiu, flavonoizi (substante cu efect antioxidant) si taninuri. Rinichii sunt cei care beneficiaza din plin de efectele diuretice, antiinflamatoare si antioxidante. Printre beneficiile consumului de ceai de codite de cirese putem aminti faptul ca dezinfecteaza tractul urinar, topeste celulita, lupta impotriva reumatismului si a gutei.
1. Pentru slabit si celulita
Pe langa efectul diuretic, cozile de cirese au si proprietati depurative, ajutand la eliminarea rezidurilor din sange si a depozitelor de grasime. Consumand timp de o luna, zilnic cate o cana de ceai de cozi de cirese, vom putea observa rezultate vizibile. Lupta cu celulita va da insa rezultate in timp.
2. Lupta impotriva infectiilor urinare
Printre principalele beneficii ale ceaiului de cozi de cirese, se numara acela ca lupta impotriva infectiilor urinare. Datorita continutului ridicat de potasiu si flavonoide, cozile de cirese au puternice efecte diuretice, depurative, antifebrile, astringente, antidiuretice si antiinflamatoare renale.
3. Ajuta la buna functionare a rinichilor
Un remediu care poate fi de folos in cazul durerilor in zona lombara, partea inferioara spatelui, este ceaiul de cozi de cirese. Deoarece printre cauzele durerilor si bolilor renale se afla consumul insuficient de lichide, pe langa consumul de apa, se recomanda si remediile naturiste precum ceaiurile. Ceaiul de cozi de cirese este cel mai recomandat in acest caz.
Descopera si: 11 Ceaiuri pentru rinichi
4. Ajuta impotriva durerilor de stomac
Ceaiul din cozi de cirese amelioreaza unele probleme digestive, avand un remarcabil efect detoxifiant. Energizeaza si remineralizeaza organismul, regenereaza tesuturile slabite si intareste sistemul imunitar.
5. Ajuta la reducerea colesterolului
Coditele de cirese au un continut mare de vitamina C si o cantitate semnificativa de bioflavonoizi si antioxidanti care ajuta la scaderea colesterolului rau din sange si imbunatateste circulatia sangelui prin dilatarea arterelor mici.
6. Reduce tusea agresiva
Ceaiul de cozi de cirese este un remediu excelent pentru calmarea tusei, actiunea lor curativa fiind asemanata cu cea a siropului de tuse. Ceaiul facut dintr-o lingurita de cozi de cirese si 200 ml de apa, se bea pe parcursul zilei, cu inghitituri mici. De asemenea, ceaiul de cozi de cirese usureaza simptomele si in cazul racelilor sau gripei.
7. In reumatism
Tratamentul medicamentos impotriva reumatismului sau gutei poate fi completat cu bai locale cu decoct de cozi de cirese. Un pumn de cozi de cirese se fierbe intr-un litru de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 10 minute. Acesta se adauga in apa de baie pentru maini si picioare.
Contraindicatii
Cozile de cirese nu contin contraindicatii, singura ar fi ca nu trebuie administrat la persoanele cu pietre mari la rinichi deoarece prin migrarea lor se pot produce blocaje renale.
Recomandare ceaiuri din cozi de cirese
Pe Emag gasesti mii de ceaiuri de la diverse producatori, de diferite tipuri: plicuri, vrac, etc. si dupa diferite calitati si preturi. Iti sugeram sa alegi ceaiurile vrac, desi sunt mai greu de facut, beneficiile sunt net superioare. Reinoieste-ti stocul de ceaiuri si cumpara mai multe o data. Astfel, te vei impinge inspre a consuma ceaiuri in mod regulat si vei evita problemele de sanatate si medicamentele.
Emag.ro: Vezi Codite de Cirese (CLICK AICI)
Concluzie
Coditele de cirese s-au dovedit a avea multiple efecte benefice asupra sanatatii organismului. Datorita continutului ridicat de potasiu si flavonoide, cozile de cirese au puternice efecte diuretice. Au, de asemenea, proprietati astringente si antidiuretice, datorita continutului bogat in taninuri, curata sangele, lupta impotriva febrei si ajuta la buna functionare a rinichilor. Uscate si depozitate intr-un loc racoros, acestea ne pot ajuta in diferite situatii, de la tuse si gripe, pana la scaderea in greutate.